Siljan och Orsasjön runt anordnas vart tredje år och förra gången blev den 8:e turen runt Siljan och Orsasjön. Lämna en intresseanmälan redan nu för att säkra en plats.
Turen tar 6 dagar och är ca 21 mil lång i skiftande terräng och är den ultimata äventyrsridningen för den erfarne ryttaren.
Ta chansen att uppleva ett ridäventyr som överträffar det mesta! 21 mils ridning i fantastisk natur på välridna och pigga hästar under 6 händelserika dagar. Boende kvällen innan och hämtning vid tågstationen går att ordna.
Bildspel
Siljan och Orsasjön runt sommaren 2015
1-dagen börjar kl 8.00 med kaffe och macka på Klockargårdens café. Vi rider utefter Siljans strand och passerar järnvägsstationen i Rättvik. Där står många hänförda människor och smygtittar på oss när vi töltar fram två och två på ett långt led. Vi letar oss sedan uppåt mot Tammeråsen på slingrande stigar genom små samhällen, fäbodar och gläntor. I Tammeråsen bor vi i ett stort privat hus. Bastu och dusch finns att tillgå.
2-dagen rider vi genom skogen till ett näs vid Orsasjöns strand. Magnifik utsikt. Vi skrittar nedför sluttningen mot vårt boende i en stor privat villa.
3-dagen töltar vi genom Orsa för att sedan rida uppför en ordentlig stigning till innan vi lunchar i en skogsglänta. Natten tillbringas i Våmhus i en fräsch bygdegård med restaurangkök, bastu, och piano för den musikbegåvade.
4-dagen galopperar vi fram på underbart fina sandhedar. Lunch vid Österdalälven med bad på häst för dom som behagar. Enklare övernattning i Eldris vasalopps-stuga, stora utrymmen.
5-dagen rider vi på sandhedar, slingrande skogsvägar och passerar även Gesunda på asfaltvägar. En lång och tuff dag och en sista fika med kaffe sitter fint medans hästarna pustar ut efter att de har blivit avsvalkade i den strida forsen.
Sista biten är en ordentlig stigning upp till www.asengarden.com där vi bor i 6-bäddsstugor med fantastisk utsikt över Siljan, bedårande vackert.
6-dagen omväxlande ridning till Alvik som ligger på andra sidan sundet av Tällberg. Vi passerar massor av sjöar, fäbodar och finna höjder. Vi är framme strax efter kl 17.00.
Vi kommer att ha med handhästar som emellanåt springer lösa. Det finns möjlighet under dessa dagar att byta hästar med varandra eller att få pröva några av löshästarna.
Under dessa dagar rider vi från kl 9.30-17-18.00 och det blir ordentliga luncher såsom grillad kyckling, rökt fisk som vi intar vid en skogssjö där hästarna blir vattnade och tvättade. Middagarna hjälps vi åt att tillreda och det är färska råvaror som gäller, grillad lax, entrecote, kyckling eller buffé. Jag kommer att kunna ta 10 deltagare/tur och alla har givetvis ridvana.
På mina ridarrangemang får du som deltagare mycket ridning på bra lätt-töltade hästar, samt en stor gemenskap med likasinnade. På dessa långritter får du en välbehövlig avkoppling borta från vardagens stress och jäkt.
En följebil kör ut packning och mat till tvåbenta och fyrbenta. Chauffören packar ur transporten och förbereder lägret tills vi har anlänt samt är med under kvällen som en extra hantlangare.
Reportage från Siljan Runt 2006 i tidningen Islandshästen Nr 7-2006.
Siljan och Orsasjön runt på fem dagar, ett äventyr på islandshäst.
Tolv ryttare samlades vid Klockargårdens Café i Tällberg tidigt på morgonen onsdagen den 30 augusti för att delta i långritten. Arrangör och ledare för det hela var Jonas Fjellgren, Sör Sellnäs Islandshästar och hans pappa Rikard, som även svarade för matlagningen. Jonas hade inför ritten transporterat sina hästar från hemmet utanför Borlänge till Plintsberg. Det var premiär för höstritten "Siljan och Orsasjön runt" och Jonas och Rikard hade lagt upp den drygt tjugo mil långa turen både genom att rekognosera med bil och genom kännedom från tidigare turer. "Ridled Siljan" skulle delvis följas men en stor del av sträckan skulle komma att ridas på skogsvägar och stigar.
Deltagarna kom från hela landet men de flesta kom från Stockholmsområdet. Några var erfarna "långryttare" och andra var noviser inom dylika utmaningar. Men alla hade förstås god ridvana vilket är en förutsättning för att kunna delta. Bagaget tog Malin, i egenskap av chaufför av vår följebil, hand om. I bilen fraktades också mat och dryck till frukostar och kvällsmåltider. Givetvis även hö och kraftfoder till de fyrbenta deltagarna.
Efter samlingen transporterades deltagarna två kilometer med bil till Plintsberg där Jonas´ hästar väntade. Efter borstning och sadling av tilldelad häst blev det uppsittning och den långa ritten kunde påbörjas i strålande solsken. Med på hästarna i sadelväskor medtogs fika, lunchmat, regnkläder och borstar, svampar och skrapor för att kunna rengöra hästarna under dagsetapperna. Första dagens slutmål var Fudalen. Malin fick lift därifrån efter att ha lämnat följebilen och kunde ansluta sig till sällskapet efter några kilometer.
Femton ryttare och sexton hästar begav sig norrut mot Rättvik. Vilket gäng! Efter Rättvik passerades Vikarbyn och en sen lunch och en stunds välbehövlig vila väntade vid Siljan i Stumsnäs. Klockan hann bli åtta på kvällen innan slutmålet Fudalen nåddes. Fem mil hade avverkats under dagen och lugnet lade sig snabbt efter middagen i stugorna och i hästarnas hagar.
Andra dagen var siktet inställt på Våmhus och från Fudalen fick gänget sällskap av Josefin Bosse med sin häst. Hon agerade som guide genom Nusnäs och Färnäs mot Bergkarlås där hon vände och red hem igen. I Mora väntade en reporter från Mora Tidning och det blev fotografering och intervjuer i det vackra vädret. Efter att ha passerat Orsa och Orsa ridhus blev det lite "felnavigering" över ett stort hygge och blötmyr. Men efter att ha kommit på rätt spår igen togs gänget emot av Marianne Björklund i Våmhus, en av eldsjälarna bakom "ridled Siljan", med mat och logi för både folk och fä. Man och barn hade tillfälligt utlokaliserats för att rymma alla deltagarna som efter att ha avverkat ytterligare fem mil somnade ovaggade.
Lokalkändisarna för dagen, efter att ha stoltserat på Mora Tidnings första sida, sken i kapp med solen inför påbörjandet av tredje dagens etapp. Efter att ha ridit över rullstensåsar som bjöd på mycket fin ridning blev det korvgrillning vid Österdalälvens strand. Hästarna tog fasta på att gräset är grönare på andra sidan och lämnade helt sonika sin provisoriska hage. När rymlingarna var infångade fick de tillbringa resten av lunchrasten fastbundna i träd, men ingen av dem verkade särskilt ångerfull… Två och en halv mil från Våmhus till nattkvarteret i Eldris kändes som en kort tur för de numera garvade ryttarna. Kvällen och natten tillbringades i den trevliga kontrollstugan vid Vasaloppsspåret. Långbord och lite allsång som Marie tog initiativet till avrundade ytterligare en dag i sadeln.
Efter lite regn och åska under natten klarnade det upp på morgonen när det var dags att rida vidare över sandhedarna från Eldris. Storslagna vyer över Siljan när Vika och Gesunda passerades. Fyra mil senare var det dags för sista kvällen med gänget i små stugor i Åsen. Rikard fixade en god fläskfilégryta med några, under dagen plockade, smörstekta karljohansvampar som extra tillbehör.
Regnkläder på! Sista dagen, med regntunga skyar över oss, blev det äntligen lite "Islandsväder" som Jonas skämtsamt påpekade. På väg mot en sjö när hästarna leddes över myrmark gick Rikards häst Hnota plötsligt ner sig. Efter en stunds dramatik var Hnota uppe igen och klarade sig utan några skador. Väl framme vid sjön intogs en värmande soppa som passade bra i regnrusket. Sista dagsetappen, totalt tre och en halv mil, avslutades på en gård i Alvik intill Siljansnäs vid fyra tiden på söndagseftermiddagen.
Nu var det dags att ta farväl av hästarna och ridkompisarna. Hästarna skulle invänta hemtransporten på gården och ryttarna skulle köras till Tällberg där de flesta hade sina bilar. Med ridhjälmen i handen var det bara att bocka och buga sig inför de fantastiska islandshästarna som hade burit sina ryttare så tåligt och tryggt hela denna ridtur. Ryttarna hade förstås också varit tappra och hela arrangemanget var väldigt lyckat. Intensiva dagar och många upplevelser gav en karamell att suga på länge…
Nina Lundin, deltagare på Kolskeggur
"Här finns bästa ridningen i Sverige. Det är mest likt så som man rider på Island.
Det är fri ridning och inte på led och väldigt trevliga hästar" säger Susanne Holmberg som har ridit på alla nio höst och vårritter samt varit på Island under mer än 10 års tid.
Läs mer om vårritten 2005.
Borlänge Tidning Reportage